Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

Αύγουστος 2018

Πλούσιο από εκδηλώσεις ήταν και φέτος το καλοκαίρι μας.
Ξεκινάμε πρώτα από όλα, από τα καθιερωμένα καφεδάκια μας ,κάθε Πέμπτη κάτω από τα πλατάνια της πλατείας του χωριού μας .Να ευχαριστήσουμε τις κυρίες που πρόσφεραν τα διάφορα  εδέσματα , Isabelle Li , Γιώτα Βώττα ,Δήμητρα Λιάπη ,Αλεξάνδρα Σκαλτσώνη ,Φούλα Μάρκου και τους κυρίους Κώστα Λιάπη του Ηλία και Σαράντο Μπούτσικο που κέρασαν τους καφέδες και τα αναψυκτικά.






Παρευρεθήκαμε στο 3 Φεστιβάλ Παραδοσιακών και Λαϊκών χορών στις 4 Αυγούστου , που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός σύλλογος Ερατεινής . Η βραδιά ήταν αφιερωμένη για τους πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές .

Στις 6 Αυγούστου παρευρεθήκαμε στο Λευκαδίτι όπου είχε διπλή γιορτή . Τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος και τη Γιορτή του ψιμοτυριοϋ !Χρόνια Πολλά !Τους ευχαριστούμε πολύ για τη φιλοξενία.


8 Αυγούστου παρακολουθήσαμε το μιούζικαλ mamma mia με την καταπληκτική Δέσποινα Βανδή στους Δελφούς.


Πραγματοποιήσαμε τις Αθλοπαιδιές στις 10/08/18 και το 4ο Τουρνουά Δηλωτής στις 11/08/18.

Μαμάδες και παιδιά « εν δράσει» παίξανε αυγουλοδρομίες ,σκυταλοδρομίες , παζλ κτλ

Μοιράστηκαν μετάλλια ,δώρα στους μικρούς μας φίλους και κεραστήκαν το βράδυ στο μαγαζί του χωριού .

Νικητές της Δηλωτής για φέτος είναι τα αδέρφια Νίκος και Θύμιος Λιάπης ( Σκουφαίοι). Στη δεύτερη θέση ο Νίκος Μίχος του Δημητρίου (ο οποίος προσέφερε τα κύπελλα και τον ευχαριστούμε πολύ )και ο Γιώργος Φωλιάς .













12/08/18 πραγματοποιήθηκε ο χορός της Αδελφότητας Κονιακιωτών «Ο Άγιος Γεώργιος» στη πλατεία του χωριού μας . Παρά το κρύο χορέψαμε και διασκεδάσαμε μέχρι το πρωί .






Θεία Λειτουργία με Αρτοκλασία του Συλλόγου μας τελέστηκε στις 14 Αυγούστου στην εκκλησία της Παναγίτσας .Ο σύλλογός μας πρόσφερε χειροποίητους κουραμπιέδες.















Την Τρίτη 14 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η 3η Γιορτή της Πίτας μας . Ο καιρός ήταν με το μέρος μας , η βροχή τελικά σταμάτησε , χορέψαμε , διασκεδάσαμε αψηφώντας το κρύο μέχρι το πρωί .Ευχαριστούμε όλους εσάς και τον κάθε ένα ξεχωριστά που παρευρεθήκατε στη γιορτή μας .

Ιδιαίτερα να ευχαριστήσουμε τον πρόεδρο της Δωρικής Αδελφότητας κ. Γιάννη Μπαλατσούρα τον πρόεδρο της Αδελφότητας Κονιακιωτών ο « Άγιος Γεώργιος» κ.Δημήτρη Χολέβα και τα μέλη του Δ.Σ. τον Αεροπαγίτη κ. Γιώργο Μπούτσικο που μας έκαναν την τιμή να παρευρεθούνε στην εκδήλωση μας .

Επίσης να ευχαριστήσουμε τον κ. Σήφη Καβαλαράκη που μας πρόσφερε τις μπλούζες με το λογότυπο του συλλόγου μας . Του απονείμαμε μια αναμνηστική πλακέτα ως δείγμα των ευχαριστιών μας για την ανιδιοτελή προσφορά του προς το σύλλογο και η βραδιά ξεκίνησε αφιερώνοντας του κρητικούς χορούς .Τέλος να ευχαριστήσουμε τους dj μας τον Τάσο Τοπκάρογλου και τον Δημήτρη Λύκο για το ποικίλο πρόγραμμα και που μας διασκέδασαν μέχρι το πρωί .










Στις 15 Αυγούστου επισκεφτήκαμε τις εορτάζουσες. Χρόνια Πολλά!





Είμαστε πολύ περήφανοι που κάθε χρόνο στις 16 Αυγούστου στη πλατεία του χωριού μας πραγματοποιείται η « Αναβίωση του γνήσιου ύφους του Δημοτικού Τραγουδιού της ορεινής Ρούμελης»υπό την Αιγίδα της περιφέρειας .
Φέτος ήταν η 6η Αναβίωση και είχε αφιέρωμα στο κλέφτικο τραγούδι .
Συγχαρητήρια στους διοργανωτές και του χρόνου να ξανανταμώσουμε.






Στις 17 Αυγούστου στη πλατεία του χωριού μας αναβιώσαμε το ξεφλούδισμα του καλαμποκιού .

Σκοπός μας ήταν να αποδώσουμε με το καλύτερο δυνατότρόπο μια ξεχασμένη αγροτική εργασία όπως γινόταν μέχρι στις αρχές του 1960 χωρίς την βοήθεια της τεχνολογίας έτσι ώστε οι μεγαλύτεροι να ξαναθυμηθούν και οι νεότεροι να δούνε και να μάθουν . Να σημειώσουμε ότι επειδή ηταν δύσκολο να βρεθούν ξερά καλαμπόκια χρησιμοποιήσαμε χλωρά , τα οποία στο τέλος να ψήσαμε και τα μοιράσαμε στους καλεσμένους μας .
Στην εκδήλωσή μας παρευρέθηκαν και μας τίμησαν με την παρουσία τους και τους ευχαριστούμε πολύ

Ο πολιτευτής του Ν . Φωκίδας κ. Κωνσταντίνος Χαλιορής ,από την Δωρική Αδελφότητα ,ο πρόεδρος κ. Ιωάννης Μπαλατσούρας και ο αντιπρόεδρος κ. Μιχάλης Δρίτσας . Ο κ. Μάκης Κυριανάκης ,πρόεδρος της Αδελφότητας Λευκαδιωτιωτών , από τον Αθανάσιο Διάκο ο πρόεδρος της τ.κ. Αθανάσιος Μαστροκώστοπουλος και ο αντιπρόεδρος της Αδελφότητας κ. Δημήτρης Ράπτης , από τη Συκιά, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου και ο οικονομολόγος κ. Γεώργιος Παπαθανασίου .Επίσης ο πρόεδρος της Αδελφότητας Κονιακιωτών « Ο Άγιος Γεώργιος» κ. Δημήτριος Χολέβας και μέλη του Δ.Σ.

Το σενάριο επιμελήθηκε η κ. Γιώτα Βώττα η οποία μας λέει τα παρακάτω :

«Για μας τα Ξεφλουδίσματα τότε δεν ήταν δουλειά ήταν γλέντι γι αυτό μαζευόταν πολύς κόσμος . Τα χέρια δούλευαν με τα σουφλιά και τις λιγοστές πρόκες για να ανοίγουν τα ξερά καλαμπόκια και το στόμα πήγαινε ροδάνι και τι δεν άκουγες !Καλαμπούρια , ανέκδοτα , τραγούδια κτλ , αλλά τα τραγούδια είχαν τον κύριο ρόλο μαζί με τα φαγητά και τα γλυκά της οικοδέσποινας . Πιστεύω ότι το αποδώσαμε σωστά αυτό φάνηκε από τα χειροκροτήματα του κόσμου και τις ευχές . Και του χρόνου ο θεός να δώσει να μαστε καλά και κάτι θα βρούμε να κάνουμε να αναβιώσουμε .

Υ.Γ.

Θέλω να ευχαριστήσω τους άντρες του ερασιτεχνικού μας θιάσου τον Γιάννη Μίχο και τον Νίκο Μπούτσικο που μας ανέχτηκαν στις πρόβες και δεν το έβαλαν στα πόδια !Τους ευχαριστώ !

Η θεία Γιώτα»


Να μη ξεχάσουμε να πούμε και για τους « ηθοποιούς» μας

Αλέξω - Αλεξάνδρα Σκαλτσώνη Παναγιού - Γιώτα Βώττα

Μητρούλα -Ρούλα Λιαπη

Μάνα - Ελένη Χολέβα

Βαγγελί -Ευαγγελία Μπούτσικου

Γιώργου -Γεωργία Μπουτσικου Λέγκω - Χριστίνα Βώττα

Λένη - Ελένη Κολοβου

Αντρας - Γιάννης Μίχος

Νικολός - Νίκος Μπούτσικος Ζευγαράκι - Δημήτρης Λύκος Δήμητρα Μαγγίνα

Μαρω - Φωλιά Μαρία

Σκουφαινα - Νίκη κοντοδημου

Συντονίστρια Κατερίνα Λιάπη














23 Αυγούστου είναι τα εννιάμερα της Παναγίας, γιορτάζει το χωριό μας .Το πρωί τελέσθηκε θεία Λειτουργία στην Παναγίτσα . Το απόγευμα ,όπως έχει η παράδοση, άρχισε ο χορός -το πανηγύρι μας . Χρόνια Πολλά σε όλους τους Κονιακίτες και Κονιακίτισσες .!





Ήταν ένας Αύγουστος γεμάτος , έντονος,με πολύ τρέξιμο και κούραση που όμως δεν την νιώσαμε ούτε στιγμή , γιατί η στήριξή σας και η αγάπη που εισπράξαμε μας βοήθησε να ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες .Σας ευχαριστούμε πολύ γι αυτό!!
Μας δίνετε δύναμη και κουράγιο να προχωράμε κάθε φορά όλο και πιο δυνατά!
Οι δραστηριότητές μας συνεχίζονται και είναι πολλές και ξεκινάμε πάλι 9 Σεπτεμβρίου - που αλλού; φυσικά στους ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ του συγχωριανού μας ,του ΜΠΑΛΑΤΣΟΥΡΑ

Σας περιμένουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: